Zoeken
Sluit dit zoekvak.

IN HET KORT: DE ESSENTIE VAN ACUPUNCTUUR

Acupunctuur is een eeuwenoude geneeswijze die zijn oorsprong vindt in de Chinese cultuur en heeft de tand des tijds doorstaan. De essentie van acupunctuur ligt in het balanceren van vitale energie (Qi) die door het lichaam stroomt. Blokkades kunnen de stroom van deze energie ergens belemmeren waardoor pijnklachten of een ziekte ontstaat. Door het strategisch plaatsen van fijne naaldjes op specifieke punten op het lichaam, worden deze blokkades opgeheven waardoor de energie weer vrij kan stromen en directe pijnverlichting optreedt. 

 

ACUPUNCTUUR IN DE PRAKTIJK

Acupunctuur zorgt voor het herstel van balans in het lichaam.  Bij pijn er er duidelijk sprake van een blokkade dat stagnatie wordt genoemd. Door de circulatie is het aangetaste weefsel te stimuleren kunnen herstellende stoffen het weefsel weer bereiken en vermindert de pijn. Bij slapeloosheid wordt gekeken naar welke organen niet goed functioneren en worden deze organen door acupunctuur herstelt. De kunst is om het de balans in het lichaam te herstellen zodat de Qi weer vrij kan stromen. 

DE OORSPRONG VAN ACUPUNCTUUR

De wortels van acupunctuur reiken terug tot 5000 jaar geleden, gedocumenteerd in geschriften die de grondbeginselen van deze geneeswijze vastlegden. Opvallend is de ontdekking van acupunctuurpunt-tatoeages op het lichaam van ‘ijsman Ötzi’, een gletsjermummie die 7200 jaar geleden leefde. Deze vondst bevestigt het bestaan en de relevantie van acupunctuurpunten al  in een ver verleden.

 

DE FILOSOFIE ACHTER ACUPUNCTUUR

De filosofie van acupunctuur integreert zich volledig met het dagelijks leven, de kosmos en het universum. De mens wordt beschouwd als een microkosmos in vergelijking met de macrokosmos, waarbij de energiestromen in verband worden gebracht met specifieke organen en emoties. Een holistische benadering waarbij lichaam en geest gelijktijdig worden behandeld. Hierdoor is het mogelijk om met dezelfde behandeling een frozen shoulder en weg gestopt verdriet tegelijkertijd te behandelen. 

 

DE REIS VAN ACUPUNCTUUR NAAR HET WESTEN

In de jaren zeventig werd het Westen verrast door de impact van acupunctuur, vooral na opmerkelijke chirurgische ingrepen in China waarbij acupunctuur als verdoving werd gebruikt. Prins Bernard onderging met succes acupunctuurbehandelingen in 1971, en organisaties als de WHO en NIH speelden een cruciale rol bij het bekendmaken van acupunctuur als waardevolle gezondheidspraktijk.

 

IN HARMONIE MET DE 5 ELEMENTEN

Acupunctuur werkt met Qì, dat de energiestromen reguleert en blokkades opheft. De vijf elementen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde worden ingezet om de energie te verdelen en evenwicht te herstellen. Water (nieren), Hout (lever), Vuur (hart), Aarde (milt) en Metaal (longen) zijn de 5 elementen verbonden met de hoofdorganen en hun bijbehorende organen . Bijvoorbeeld, een flinke verkoudheid (longen) leidt vaak tot verandering van stoelgang (dikke darm). Dit verklaart de onderlinge relatie met de organen. Overgangsklachten gaan vaak met Vuur gepaard dat hitteklachten en hartkloppingen veroorzaakt. Door de Nierenergie te versterken kan Water het Vuur van het Hart temperen. 

 

MERIDIANEN: HET NETWERK VAN ENERGIE

Meridianen vormen een verweven netwerk van energie dat organen, het lichaamsoppervlak en de omgeving met elkaar verbindt. Door fijne naaldjes op specifieke plaatsen langs deze meridianen te plaatsen, beïnvloedt acupunctuur de energiestromen en herstelt het de balans in het lichaam.

 

ORGANEN IN DE CHINESE GENEESKUNDE

In de Chinese Geneeskunde worden organen anders benaderd dan in de westerse geneeskunde. Organen vertegenwoordigen niet alleen fysieke functies, maar ook hun bijbehorende emoties. We kennen allemaal de uitdrukking: “wat heb je op je lever?” De Lever is volgens de Chinese geneeskunde verbonden met de emotie boosheid. Het herstellen van het evenwicht tussen de diverse organen is essentieel voor het herstel van de fysieke en mentale gesteldheid. 

 

VERSCHILLEN OVERBRUGD: CHINESE EN WESTERSE GENEESKUNDE

Westerse geneeskunde concentreert zich op de behandeling van specifieke organen of orgaansystemen en benadert iedere klacht afzonderlijk. De Chinese geneeskunde hanteert een holistische benadering, waarbij de mens als geheel wordt gezien in zijn omgeving. Het heeft weinig zin om iemand te behandelen voor astma als hij tevens darmklachten heeft en in een huis vol met schimmel woont waardoor hij ruzie heeft met zijn huisbaas. Chinese geneeskunde richt de behandeling zoveel mogelijk op de oorzaak van de klachten en neemt daarin mee de mens in zijn omgeving. Dit wordt ook wel het bio-psycho-sociale model genoemd. De westerse geneeskunde is gericht op symptoombestrijding van specifieke ziekten. 

 

ACUPUNCTUUR GESCHIKT VOOR IEDEREEN

Acupunctuur is voor iedereen geschikt waarbij elke individu een behandeling op maat krijgt. Door het voelen van de pols, het bekijken van de tong en het stellen van gerichte vragen wordt de behandeling gepersonaliseerd. Verschillende mensen met dezelfde diagnose kunnen op verschillende manieren worden behandeld. Een klacht als Prikkelbaar Darmsyndroom wordt bij ieder afzonderlijk benaderd en aangepast op de unieke persoon. Onderliggende klachten of factoren worden hierin meegenomen.

Recente Blogs

schouderpijn
Lees het verhaal van Anabel hoe acupunctuur haar geholpen heeft bij nek en schouderklachten
acupunctuur-bij-hooikoorts
Hooikoorts geeft tal van klachten die het dagelijks leven flink kunnen beïnvloeden. Wat zijn de symptomen van hooikoorts en kan acupunctuur ook andere allergieklachten verlichten?
acupunctuur-bij-stress
Stress is een normaal onderdeel van het leven, maar wanneer het overweldigend wordt, kan het ernstige gevolgen hebben voor onze mentale en fysieke gezondheid.
dr. Tan-balance-method
De Balance Method van dr. Tan geeft direct resultaat waarbij naalden niet in het pijnlijke gebied worden geplaatst.
acupunctuur-en-slapeloosheid
De voordelen van slaap zijn talrijk. Slaap speelt een cruciale rol bij weefselherstel, hormoonhuishouding en mentaal herstel. In deze blog bespreken we 10 voordelen van een goede nachtrust.
hormonale disbalans
Hormonale Disbalans kan klachten geven als menstruatieproblemen, onvruchtbaarheid, menopauzeklachten, schildklierproblemen en libidoverlies. Vind hier meer uitleg over hormonale disbalans.

Twijfel je nog of wil je meer weten?

Meld je dan nu aan voor een

GRATIS GEZONDHEIDSCHECK