Logo Acupunctuur Brielle
hormonale disbalans

Acupunctuur en hormonale disbalans

In een wereld waarin stress, ongezonde voeding en milieuverontreinigende stoffen steeds meer voorkomen, is het geen wonder dat hormonale disbalans een groeiend probleem wordt. Hormonale disbalans kan klachten geven als onvruchtbaarheid, menopauze klachten, PMS, schildklier en libidoproblemen.Van vrouwen die worstelen met menstruatiestoornissen tot mannen die te maken hebben met verminderd libido, hormonen spelen een cruciale rol in bijna elk aspect van onze gezondheid en welzijn.

DE BASIS VAN HORMONALE DISBALANS

Voordat we de rol van acupunctuur bij het behandelen van hormonale disbalans begrijpen, is het belangrijk om te begrijpen wat hormonen zijn en hoe hun onevenwichtigheden ons lichaam beïnvloeden.

Hormonen zijn chemische boodschappers die worden geproduceerd door verschillende klieren in ons lichaam, zoals de schildklier, de bijnieren, de eierstokken en de testikels. Ze reguleren belangrijke processen zoals stofwisseling, voortplanting, stemming, groei en slaap. Wanneer hormonen uit balans zijn, kan dit leiden tot een breed scala aan symptomen, waaronder vermoeidheid, gewichtstoename, stemmingswisselingen, onregelmatige menstruatie, haaruitval, verminderd libido en meer.

 

DE ROL VAN ACUPUNCTUUR  OP DE HORMOONHUISHOUDING

Acupunctuur heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in vrouwengeneeskunde en daarmee de hormoonhuishouding. Door het aanprikken van dunne naalden op specifieke punten op het lichaam worden bepaalde organen aangezet om hun functie te kunnen herstellen en blokkades uit de weg te ruimen. Dit heeft invloed op de hormoonhuishouding en bevordert het herstel op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Wat betreft hormonale disbalans, wordt acupunctuur beschouwd als een effectieve methode om de functie van hormonen te reguleren en daarmee in balans te brengen.

 

HOE ACUPUNCTUUR HORMONALE DISBALANS BEHANDELT

1. Herstel van de flow van Qi – Je zou kunnen zeggen dat Qi een onderdeel van het zelfhelend vermogen van het lichaam is. Qi is het vermogen om te veranderen in relatie tot iets anders. Verstoring in de flow van Qi kan leiden tot disbalans in de organen die verantwoordelijk zijn voor hormoonproductie. Acupunctuur helpt deze stroom te herstellen door specifieke punten te stimuleren, waardoor het lichaam zijn natuurlijke vermogen tot zelfherstel kan activeren.

2. Stimulatie van Hormonale  Klieren – Acupunctuur kan de functie van de hormonale klieren direct beïnvloeden door de doorbloeding te verbeteren en de communicatie tussen de klieren te bevorderen. Dit kan helpen bij het reguleren van hormoonproductie en -balans.

3. Stressvermindering – Chronische stress is een van de belangrijkste oorzaken van hormonale disbalans. Acupunctuur staat bekend om zijn vermogen om het lichaam te kalmeren door de aanmaak van stresshormonen zoals cortisol te reguleren. Door stress te verminderen, kan acupunctuur indirect bijdragen aan het herstel van hormonale evenwicht. Vindt hier meer informatie over stressvermindering door acupunctuur. 

4. Bevordering van circulatie – Een goede circulatie van onder andere bloed is essentieel voor de levering van voedingsstoffen en hormonen aan verschillende organen en weefsels in het lichaam. Acupunctuur kan de circulatie verbeteren, waardoor hormonen effectiever kunnen worden getransporteerd en gebruikt door het lichaam.

Robert - Brielle
Robert - Brielle
Patiënten Vertellen
Lees verder
Ongekend wat Wilma met een paar naalden kan doen! Na vijf behandelingen zijn mijn klachten voldoende danwel volledig hersteld.
Marita - Brielle
Marita - Brielle
Klanten Vertellen
Lees verder
Fantastisch! Hoe het precies werkt kan ik niet helemaal bevatten, maar het werkt. Een aanrader! Acupunctuur Brielle bedankt voor de fijne, discrete en vriendelijke wijze waarop er gewerkt wordt.
Jan - Heenvliet
Jan - Heenvliet
Patiënten Vertellen
Lees verder
Fantastic Ik kwam 5 behandelingen geleden met erg veel pijn en klachten in mijn schouder en na twee behandelingen werd de pijn minder en kon ik weer slapen, nu na dus 5 behandelingen kan ik weer normaal functioneren zonder pijn. Bedankt.
Vorige
Volgende

Bijna alle vrouwen merken vlak voor hun ongesteldheid dat er sprake is van gevoelige borsten, hoofdpijn of stemmingswisselingen. Dit is een normaal verschijnsel. Als de klachten zo ernstig zijn dat ze je hinderen in je dagelijks leven, kun je PMS hebben.

WELKE KLACHTEN BIJ HORMONALE DISBALANS?

1. Menstruatiestoornissen: – Voor vrouwen die te maken hebben met menstruatiestoornissen zoals onregelmatige menstruatie, hevige menstruatiepijn of het premenstrueel syndroom (PMS), kan acupunctuur helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus door de balans van hormonen zoals oestrogeen en progesteron te herstellen.

2. Onvruchtbaarheid – Menstruatieproblemen kunnen een kinderwens in de weg staan. Acupunctuur zorgt op natuurlijke wijze voor een soepele en regelmatige menstruatie en gezond sperma bij de man wat de kans op een voldragen zwangerschap vergroot. 

3. Menopauze klachten – Vrouwen die de menopauze naderen of doormaken, ervaren vaak symptomen zoals opvliegers, stemmingswisselingen en slaapproblemen als gevolg van schommelingen in hormoonspiegels. Acupunctuur kan deze symptomen verlichten door de hormonale balans te herstellen en de algehele gezondheid te verbeteren. Vind hier meer informatie over de behandeling van de overgang. 

4. Schildklieraandoeningen – Een verstoorde schildklierfunctie kan leiden tot een breed scala aan symptomen, waaronder gewichtstoename, vermoeidheid, haarverlies en stemmingsstoornissen. Acupunctuur ondersteunt bij klachten van de schildklier waardoor deze zijn functie kan verbeteren.

5. Libidoproblemen – Hormonale disbalans kan ook leiden tot verminderd libido, oftewel zin in seks, bij zowel mannen als vrouwen. Acupunctuur kan de seksuele functie verbeteren door de balans van hormonen zoals testosteron, oestrogeen en progesteron te herstellen en de bloedcirculatie naar de geslachtsorganen te verbeteren.

Wat u kunt verwachten van een acupunctuur behandeling kunt u hier lezen. 

 

WAT ZEGT DE WETENSCHAP OVER ACUPUNCTUUR EN HORMONALE DISBALANS? 

Het aantal studies dat de effectiviteit van acupunctuur bij hormonale disbalans ondersteunt groeit. Verschillende klinische onderzoeken hebben aangetoond dat acupunctuur kan helpen bij het verbeteren van menstruatiestoornissen, het verminderen van menopauzeklachten, het reguleren van schildklierfunctie en het verbeteren van seksuele gezondheid.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift “Obstetrics & Gynecology” onderzocht bijvoorbeeld de effecten van acupunctuur op vrouwen met het premenstrueel syndroom (PMS) en vond dat acupunctuurbehandelingen de ernst van PMS-symptomen significant verminderden in vergelijking met placebo-behandelingen.

Een andere studie, uitgevoerd door de Universiteit van Denemarken concludeert dat acupunctuurbehandeling een snelle en relevante vermindering van menopausale symptomen liet zien. Er werden geen ernstige nadelige effecten gemeld. Behandelingen met hormonen daarentegen geven een verhoogd risico op onder andere borstkanker.  

Hoewel meer onderzoek nodig is om de exacte mechanismen achter deze effecten te begrijpen, suggereren deze studies dat acupunctuur een veelbelovende behandelingsoptie kan zijn voor hormonale disbalans.

 

ACUPUNCTUUR IN COMBINATIE MET ANDERE BEHANDELINGEN

Acupunctuur ken goed samengaan met conventionele medische behandelingen, waardoor het een veilige en effectieve aanvulling kan zijn op uw huidige behandelplan. Veel mensen vinden dat acupunctuur hen kan helpen symptomen te verlichten en hun algehele welzijn te verbeteren, zelfs als ze al andere vormen van behandeling ondergaan. Dus ook als u al hormoontherapie ondergaat maar toch nog restklachten heeft kan acupunctuur ondersteunen bij de behandeling. 

 

CONCLUSIE

Hormonale disbalans kan een aanzienlijke invloed hebben op uw algehele gezondheid en welzijn. Gelukkig biedt acupunctuur een natuurlijke, veilige en effectieve benadering om hormonen in balans te brengen en het lichaam weer in harmonie te brengen. Door de functie van de endocriene klieren te verbeteren en stress te verminderen, kan acupunctuur helpen bij het verlichten van symptomen zoals menstruatiestoornissen, menopauzeklachten, schildklieraandoeningen en libidoproblemen.

Als u worstelt met hormonale disbalans en op zoek bent naar een natuurlijke benadering van herstel zonder bijwerkingen, maak dan een afspraak. Met de juiste zorg en begeleiding kunt u op weg zijn naar hormonale harmonie en een betere kwaliteit van leven

Met deze blog hoop ik dat u een beter begrip hebt gekregen van het verband tussen hormonale disbalans en acupunctuur, en hoe acupunctuur kan helpen bij het herstellen van hormonale balans en het bevorderen van algeheel welzijn. Als u nog vragen heeft of meer informatie nodig hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen. 

DEEL DEZE BLOG OP

Recente Blogs

chinese geneeskunde acupunctuur
Wat is acupunctuur en op welke wijze draagt het bij aan onze gezondheid?
schouderpijn
Dit is het verhaal van Anabel die van haar chronische nek- en schouderklachten afkwam dankzij acupunctuur. Door een aanrijding had ze een whiplash opgelopen
acupunctuur-bij-hooikoorts
Hooikoorts geeft tal van klachten die het dagelijks leven flink kunnen beïnvloeden. Wat zijn de symptomen en hoe kan acupunctuur de klachten verlichten?
acupunctuur-bij-stress
Stress is een normaal onderdeel van het leven, maar wanneer het overweldigend wordt, kan het ernstige gevolgen hebben voor onze mentale en fysieke gezondheid. In deze blogpost zullen we de veelvoorkomende oorzaken van stress onderzoeken en hoe acupunctuur kan helpen stress te verminderen.
dr. Tan-balance-method
De Balance Method van dr. Tan geeft direct resultaat waarbij naalden niet in het pijnlijke gebied worden geplaatst.
acupunctuur-en-slapeloosheid
De voordelen van slaap zijn talrijk en spelen een cruciale rol bij weefselherstel, hormoonhuishouding en mentaal herstel. In deze blog bespreken we 10 voordelen van een goede nachtrust.

Twijfel je nog of wil je meer weten?

Meld je dan nu aan voor een

GRATIS GEZONDHEIDSCHECK