Logo Acupunctuur Brielle
acupunctuur-bij-slapelo

Acupunctuur bij slapeloosheid

Slapeloosheid zorgt ervoor dat een persoon moeite heeft met in slaap vallen of blijven slapen. Mensen met slapeloosheid worden mogelijk ook veel vroeger wakker dan ze van plan zijn en hebben moeite om weer in slaap te vallen nadat ze wakker zijn geworden. Ongeveer 10% van de mensen heeft op enig moment in hun leven mee te maken met slaapproblemen en dat kan gezondheidsklachten geven. Acupunctuur richt zich op de oorzaak van slapeloosheid.

SLAPELOOSHEID EN SLAAPPROBLEMEN

Heeft u last van één van de volgende symptomen?

  • Moeite om de slaap te behouden
  • Problemen met in slaap vallen
  • Niet-verkwikkende slaap
  • Door dromen verstoorde slaap
  • Vermoeidheid en slechte dagelijkse functioneren
  • Een toestand van hyperactiviteit overdag en ’s nachts

Er zijn drie categorieën slapeloosheid, allemaal gekenmerkt door de duur van de slaapproblemen.

  • Acuut of kortdurend: minder dan drie maanden
  • Episodisch: treedt af en toe op gedurende minder dan drie maanden
  • Chronisch: duurt langer dan drie maanden

 

SLAPELOOSHEID EN GEZONDHEIDSKLACHTEN

Slapeloosheid kan vele andere gezondheidsproblemen veroorzaken vanwege het belang van voldoende slaap. Iemand met slapeloosheid kan stemmingsveranderingen, prikkelbaarheid, vermoeidheid en problemen met geheugen, impulsbeheersing en concentratie ontwikkelen. Slapeloosheid is ook in verband gebracht met een verhoogd risico op hartfalen, hartaanval en andere chronische gezondheidsproblemen.

 

FACTOREN DIE LEIDEN TOT SLAPELOOSHEID

Slapeloosheid kan veroorzaakt worden door factoren als stress en angst, dromen, verkeerd slaappatroon, cafeïne, alcohol, geen prettige slaapruimte en het gebruik van beeldschermen voor het slapen gaan. Ook medische aandoeningen als astma, rusteloze benen, overgangsklachten, pijnklachten, slaapapneu of depressie zijn factoren die kunnen leiden tot slapeloosheid.

Ik lijd aan een zeer eigenaardig soort slapeloosheid. Ik slaap acht uur per nacht, maar ik droom al die tijd dat ik wakker ben.

VOORDELEN VAN ACUPUNCTUUR BIJ SLAPELOOSHEID

Geen bijwerkingen – Eén van de belangrijkste voordelen van acupunctuur bij slapeloosheid is dat het geen negatieve bijwerkingen heeft in tegenstelling tot slaapmedicatie. 

Oorzaak behandelen – De mogelijke oorzaak van de slaapproblemen wordt in kaart gebracht en behandeld. Dat kan bijvoorbeeld pijn of stress zijn. Door de pijn of stress te behandelen wordt tevens de slapeloosheid aangepakt waardoor meerdere klachten tegelijk in een behandeling worden mee genomen. 

Advies – U krijgt advies over slaaprituelen, ontspanningsoefeningen en voeding om beter te kunnen ontspannen en slapen. 

In de meeste gevallen is 6-8 behandelingen voldoende om weer een gezond slaapritme te ontwikkelen. Hoe een behandeling in zijn werk gaat leest u hier. 

 

ACUPUNCTUUR BEWEZEN EFFECTIEF BIJ SLAAPPROBLEMEN

Hoewel acupunctuur vooral bekend staat om het helpen bij chronische pijn, is er uitgebreid onderzoek gedaan naar andere aandoeningen, zoals slapeloosheid. Studies die de effecten van acupunctuur op slapeloosheid hebben onderzocht, concluderen dat het de slaap kan verbeteren vanwege de invloed op bepaalde neurotransmitters (chemische boodschappers in de hersenen).

Vanwege de manier waarop acupunctuur bepaalde chemicaliën in het lichaam beïnvloedt, is het ook een bewezen, aanvullende behandeling voor pijn. Acupunctuur verhoogt de afgifte van chemische stoffen waaronder stresshormonen die een rol spelen bij pijn. Het aanpassen van de niveaus van deze chemicaliën in het lichaam kan dus pijn verminderen en het slapen bevorderen. Hoe werkt acupunctuur? Lees hier verder. 

De 5 beste tips om goed te slapen

1. Neem de tijd om te relaxen de laatste uren voor het slapen gaan.
2. Bouw routine op en ga zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed.
3. Laat je tv, smartphone, laptop of tablet uit de slaapkamer.
4. Creëer een prettige slaapomgeving met zachte kleuren en lekkere geuren.
5. Zorg ervoor dat je wekker uit het zicht is.
Lukt het slapen toch niet?
Maak dan hier een afspraak

PIJNBESTRIJDING EN SLAPELOOSHEID

Pijnklachten kunnen het slaapritme nadelig beïnvloeden. Acupunctuur wordt gezien als één van de meest effectieve behandelmethoden bij pijnbestrijding van onder andere rugpijn, hoofdpijn, pijn na een operatie en nek- en schouderpijn. Acupunctuur bevordert de circulatie, ontspant de spieren en heeft een gunstig effect op ontstekingsreacties wat een gunstig effect heeft op slapeloosheid. Hoe werkt acupunctuur bij pijnbestrijding? 

 

RUSTELOZE BENEN VEROORZAKEN SLAAPPROBLEMEN

Het Rusteloze Benen Syndroom (RLS) komt steeds vaker voor in de moderne tijd. Symptomen zijn oncomfortabele sensaties in de benen met een sterke drang om de benen te bewegen om de sensaties te verlichten. RLS kan een vreemd “jeukend” of “spelden en naalden” gevoel in de benen veroorzaken. De sensaties zijn meestal erger in rust, vooral bij liggen of zitten waardoor de de nachtrust behoorlijk verstoort raakt. Door de Rusteloze Benen te behandelen met acupunctuur wordt tevens de slapeloosheid behandelt. 

 

SLAPELOOSHEID BIJ DE OVERGANG 

Vrouwen in de overgang hebben last van opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen, spierklachten en gewichtstoename. Slaapproblemen zijn het gevolg hiervan waardoor de nachtrust jarenlang verstoord kan zijn. Acupunctuur helpt de hormonale balans weer terug te krijgen en helpt bij slapeloosheid. Hier komt u meer te weten over acupunctuur en de overgang 

 

ACUPUNCTUUR BIJ STRESS EN ANGST

Angst is een emotionele reactie op stress waarbij u zich angstig, bezorgd of nerveus kunt voelen. Gevoelens van angst of paniek waarbij de gedachten de overhand nemen zijn gebruikelijk bij mensen met angst. Vaak zullen mensen met angst bepaalde situaties of personen vermijden om een angstige episode te voorkomen. Angst kan zich ook manifesteren als fysieke veranderingen in het lichaam, zoals gespannen spieren, oppervlakkige ademhaling, een verhoogde hartslag, zweten en trillen. Acupunctuur wordt effectief ingezet voor angst om de stressreactie te verminderen en ontspanning te bevorderen. Over de behandeling van stress en vermoeidheid vindt u hier meer informatie. 

 

Carina - Ouddorp
Carina - Ouddorp
Klanten Vertellen
Lees verder
De behandeling heeft er voor gezorgd dat ik weer een goede nachtrust heb.
Mieke - Brielle
Mieke - Brielle
Klanten Vertellen
Lees verder
Wilma is duidelijk, eerlijk en weet wat ze doet! Ik ben bij Wilma terechtgekomen ivm klachten over slapeloosheid. Van te voren een duidelijk behandelplan opgesteld. Na 3x geen resultaat? Dan stoppen we! Niet het gevoel dat je aan het lijntje gehouden wordt of beterschap wordt beloofd. Duidelijk en eerlijk.
Marianne - Brielle
Marianne - Brielle
Klanten Vertellen
Lees verder
Na jaren eindelijk van mijn klachten af & dat binnen enkele behandelingen Duidelijk uitleg tijdens de intake, prettig ontvangst en gezien de heftige pijn was het erg prettig dat ik op korte termijn terecht kon.
Vorige
Volgende

SLAAPAPNEU HOUDT JE WAKKER

Slaapapneu is een slaap-ademhalingsstoornis die ervoor zorgt dat iemand tijdelijk stopt met ademen gedurende de nacht. Slaapapneu treedt op wanneer de spieren in de neus, neusholte, mond of keel te ontspannen worden. Acupunctuur stimuleert deze spieren en voorkomt overmatige ontspanning, waardoor apneu gedurende de nacht kan worden voorkomen.

 

OVERMATIG DROMEN EN SLAAPWANDELEN

Behalve moeite met in slaap vallen, slapeloosheid en vroeg ontwaken wordt een ander veelvoorkomend probleem van slecht slapen veroorzaakt door dromen en slaapwandelen. Veel mensen hebben geen problemen met in slaap vallen, maar ze hebben de hele nacht door levendige dromen. Bovendien voelt u zich moe na het wakker worden in de ochtend. Slaapwandelen en dromen zijn veelvoorkomende slaapproblemen die kunnen leiden tot slapeloosheid. Acupunctuur geeft ontspanning en reguleert het slapen waardoor dromen en slaapwandelen niet meer leiden tot slapeloosheid. In onze BLOG over dromen wordt de zienswijze vanuit de acupunctuur belicht

 

SLAAPPROBLEMEN DOOR ASTMA

Astma geeft klachten als hoesten, piepen, beklemmend gevoel op de borst en kortademigheid. Vaak worden de klachten verergerd door liggen en door de huismijt die in ieders bed te vinden is. Acupunctuur helpt bij astma door ontstekingen te verminderen en luchtwegen te openen. Het reguleert de allergische reactie bij mensen met allergisch astma. Acupunctuur helpt niet alleen bij het verlichten van symptomen van astma, maar pakt ook de onderliggende oorzaken aan waardoor slapeloosheid verbetert.

 

CONCLUSIE: ACUPUNCTUUR BEHANDELT DE OORZAAK BIJ SLAPELOOSHEID

Slapeloosheid is voor veel mensen een dagelijks terugkerend probleem en kan grote gevolgen hebben. Slaap is één van de belangrijkste aspecten van een gezonde leefstijl en heeft een grote impact op onze gezondheid en daarmee het dagelijks functioneren. Daarom is het zo belangrijk om behandeling te zoeken voor slapeloosheid. Acupunctuur behandelt de oorzaak van uw slaapproblemen en ondersteunt daarmee tegelijkertijd andere gezondheidsklachten.

Meer informatie of een afspraak maken

Heeft u vragen over acupunctuur of hoe acupunctuur u kan helpen
dan kunt u ook per email contact opnemen of bellen
06 412 98 908

Twijfel je nog of wil je meer weten?

Meld je dan nu aan voor een

GRATIS GEZONDHEIDSCHECK