Logo Acupunctuur Brielle
acupunctuur-en-slapeloosheid

Dit moet je weten over slapeloosheid

De voordelen van slaap zijn talrijk. Slaap speelt een cruciale rol bij weefselherstel, hormoonregulatie en algehele gezondheid. Voldoende slaap verhoogt de hersenkracht, verbetert gewichtsbeheer en vermindert stress en ontsteking. De meeste volwassenen hebben tussen de zeven en negen uur slaap per dag nodig. Minder dan zes of zeven uur slaap kan invloed hebben op je prestaties de volgende dag. Chronisch slaapgebrek verhoogt het risico op ziekte. Dit artikel bespreekt 10 voordelen van slaap en legt uit hoe slaap belangrijk is voor een goede gezondheid.

WAT GEBEURT ER TIJDENS DE SLAAP

1. Versterkt Je Hart

Tijdens de slaap geeft het lichaam hormonen vrij die het hart en de bloedvaten gezond houden. Gebrek aan slaap ontneemt deze hormonen, wat verband houdt met hoge bloeddruk, slechtere hartfunctie en na verloop van tijd kunnen hartziekten zich ontwikkelen. Voor mensen met een hartaandoening wordt dit risico nog groter.

2. Reguleert Je Bloedsuiker

Slaap helpt bij het reguleren van de stofwisseling, de manier waarop je lichaam voedsel omzet in energie. Slaapgebrek kan veel problemen met de stofwisseling veroorzaken, waaronder schommelende bloedsuikerspiegels. Dit kan een probleem zijn als je diabetes hebt en verhoogt ook het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes. Bloedsuikerextremen beïnvloeden ook je stemming, je energieniveau en je mentale functies. Denk maar aan kinderen die hyperactief worden van teveel suikers. 

3. Vermindert Je Stressniveaus

Slaap helpt je geest en lichaam te ontspannen en te herstellen van je dag. Bij slaapgebrek geeft het lichaam stresshormonen vrij. Stress kan ervoor zorgen dat je op niet-productieve manieren reageert, zoals handelen uit angst of ondoordachte beslissingen nemen. Een slechte nachtrust kan je angstig doen voelen, wat kan aanhouden totdat je eindelijk wat broodnodige rust krijgt. Het beoefenen van ontspanningstechnieken kan je helpen sneller in slaap te vallen.  Lees verder hoe acupunctuur kan helpen bij stress en angstklachten.

4. Verlaagt Ontstekingen

Slaap reguleert het immuunsysteem. Bij onvoldoende slaap kan onregelmatige activiteit van het immuunsysteem ontstekingen veroorzaken. Overmatige ontsteking valt misschien niet op, maar het kan invloed hebben op het lichaam. Chronische ontsteking beschadigt het weefsel  en verhoogt het risico op veel gezondheidsproblemen, zoals zweren, dementie en hartziekte.

5. Helpt Je Een Gezond Gewicht Te Behouden

Onderzoek suggereert dat mensen die minder slapen, meer kans hebben om overgewicht of obesitas te hebben. Slechte slaap lijkt de balans van  hormonen die de eetlust reguleren te verstoren. Als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven, vergeet dan niet dat goede slaap een belangrijk onderdeel is.  Wil je succesvol afvallen? Lees hier hoe wij te werk gaan. 

 

Marijke - St. Oedenrode
Marijke - St. OedenrodePatiënten Vertellen
Lees verder
Van mijn restless legs heb ik echt geen last meer, geweldig! Mijn behandeling heeft me veel gebracht. Wilma bekijkt in de intake het hele plaatje vanuit de Chinese geneeskunde. Ze gaf me ook voedingsadviezen en ik kreeg kruiden mee om thee van te zetten.
Bianca - Brielle
Bianca - BrielleKlanten Vertellen
Lees verder
Warme gemoedelijke praktijk, waar men de tijd voor je neemt.Goed advies en voor mij een geweldig resultaat voor mijn astma en buikklachten.
Mieke - Brielle
Mieke - BriellePatiënten Vertellen
Lees verder
In het begin merkte ik veel verschil, bizar hoe ik op een voor mij onbekende plek ineens als een blok in slaap viel. Het probleem is nog niet over, maar ook niet in 1 dag ontstaan. Over het geheel gezien merk ik zeker verschil.
Previous
Volgende

6. Verbetering van Je Balans

Slaap helpt je je fysieke vaardigheden te behouden. Studies tonen aan dat slaapgebrek leidt tot kortetermijnproblemen met de balans,. Dit kan leiden tot verwondingen en vallen. Zelfs milde instabiliteit kan problemen veroorzaken tijdens sporten of oefeningen.

7. Verhoogt Je Energie en Alerte Status

Een goede nachtrust maakt dat je je energiek en alert voelt, waardoor je je beter kunt concentreren en dingen gedaan krijgt. Het is gemakkelijker om te sporten wanneer je energiek en alert bent. Dus dat is een indirect voordeel van voldoende slaap. Betrokken en actief zijn gedurende de dag voelt goed aan. En gedurende de dag meer actief zijn, maakt een andere goede nachtrust waarschijnlijker.

8. Verbetering van Je Geheugen

Slaap lijkt een grote rol te spelen bij het vormen van herinneringen. Tijdens de slaap maakt je brein verbindingen, koppelt het gebeurtenissen, gevoelens en sensorische input om herinneringen te vormen. Diepe slaap is hiervoor belangrijk. Dus meer kwalitatieve slaap kan je geheugen verbeteren.

9. Helpt bij het uitvoeren van taken

Dagelijkse problemen oplossen, planning en besluitvorming lukt beter na een goede nachtrust. Het kan ook van invloed zijn op je alertheid en geheugen. Deze functies helpen bij werk, school, sociale interacties en meer. Eén nacht slaaptekort kan al merkbaar zijn in je activiteiten van de volgende dag. 

10. Repareert Je Weefsels

Terwijl je slaapt, werkt je lichaam hard om schade te herstellen, veroorzaakt door stress, ultraviolette stralen en andere schadelijke invloeden waaraan je bent blootgesteld. Je cellen produceren bepaalde eiwitten terwijl je slaapt. Ze vormen de bouwstenen van cellen, waardoor cellen de schade van de dag kunnen repareren en je gezond kunnen houden.

Voeding, een goede nachtrust en stoelgang zijn de basis voor een goede gezondheid. Ongeacht de klacht komt dit altijd in mijn spreekkamer aan bod. Goede zorg is kijken naar het hele plaatje. Behandel je hoofdpijn en laat je iemand een liter cola per dag drinken dan ben je met symptoombestrijding bezig. Voeding wordt dan een onderdeel van de behandeling.

Samenvatting

Tijdens het slapen werkt je lichaam hard. Het herstelt de hormonale balans, repareert zichzelf en houdt de circulatie en het immuunsysteem goed functionerend. Je hersenen vormen en slaan herinneringen op.

Voldoende slaap, zeven tot negen uur per nacht, houdt je hart gezond, vermindert stress en helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Het vermindert ook stress, voorkomt ontsteking, helpt bij het beheersen van het gewicht en is belangrijk voor geheugenvorming en helder denken.

Kwalitatieve slaap stelt je in staat energiek en alert te zijn. Het stelt je in staat om te sporten, te werken, te leren, te socializen en alles te doen wat je leuk vindt.  Heb je problemen met slapen lees dan hier meer over acupunctuur en slapeloosheid. 

DEEL DEZE BLOG OP

Recente Blogs

chinese geneeskunde acupunctuur
Wat is acupunctuur en op welke wijze draagt het bij aan onze gezondheid?
schouderpijn
Dit is het verhaal van Anabel die van haar chronische nek- en schouderklachten afkwam dankzij acupunctuur. Door een aanrijding had ze een whiplash opgelopen
acupunctuur-bij-hooikoorts
Hooikoorts geeft tal van klachten die het dagelijks leven flink kunnen beïnvloeden. Wat zijn de symptomen en hoe kan acupunctuur de klachten verlichten?
acupunctuur-bij-stress
Stress is een normaal onderdeel van het leven, maar wanneer het overweldigend wordt, kan het ernstige gevolgen hebben voor onze mentale en fysieke gezondheid. In deze blogpost zullen we de veelvoorkomende oorzaken van stress onderzoeken en hoe acupunctuur kan helpen stress te verminderen.
dr. Tan-balance-method
De Balance Method van dr. Tan geeft direct resultaat waarbij naalden niet in het pijnlijke gebied worden geplaatst.
hormonale disbalans
Hormonale Disbalans kan klachten geven als menstruatieproblemen, onvruchtbaarheid, menopauzeklachten, schildklierproblemen en libidoverlies. Vind hier meer uitleg over hormonale disbalans.

Twijfel je nog of wil je meer weten?

Meld je dan nu aan voor een

GRATIS GEZONDHEIDSCHECK