Pijnbestrijding

 

The Balance Methode ontwikkeld door o.a. dr. Richard Teh-Fu Tan wordt over de hele wereld verspreid en klinisch toegepast. Het is een begrijpelijke methodiek dat binnen 15 minuten volgens een 3-stappenplan onmiddellijk de pijnklachten verminderd, ongeacht de oorzaak van de pijn.

Hoe werkt deze methodiek?
Toon Hermans zei het al in een van zijn conferences: ”Dokter, als ik hier druk heb ik daar pijn!” Zo werkt het inderdaad. De energiebanen in ons lichaam, ook meridianen genoemd, staan met elkaar in verbinding op een systematische wijze. De locatie van de pijn bepaalt de “zieke meridiaan”. Door de gezonde meridiaan die in relatie staat met de zieke meridiaan te behandelen met acupunctuur op de juiste locatie wordt de pijn behandeld met onmiddellijk resultaat.

 

Dat klinkt te mooi om waar te zijn!
Toch is het waar. De blokkade die de pijn veroorzaakt wordt opgeheven, de beweeglijkheid komt terug en samen met het aanprikken van de acupunctuurpunten wordt herstel in werking gezet. Ook acupunctuur kan niet iets repareren wat definitief stuk is. Maar de zwelling die vaak de pijn veroorzaakt vermindert en weefsels rondom de pijnlocatie herstellen zo goed mogelijk.

 

Behandelwijze
Stap 1: de precieze locatie van de pijn wordt samen met de patiënt bepaald.
Stap 2: de te behandelen meridiaan wordt bepaald.
Stap 3: de te behandelen punten worden gelokaliseerd door middel van drukpunten die gevoelig zijn en vervolgens worden aangeprikt. Per punt wordt gecontroleerd of de pijn nog ergens voelbaar is. Pas als er geen pijn meer aanwezig is stopt het lokaliseren en aanprikken.

De locatie van de naalden is altijd ver weg van de pijnlocatie. Er wordt dus niet geprikt daar waar de pijn aanwezig is. Aan de patiënt wordt gevraagd om bijvoorbeeld de zere arm te bewegen net zolang tot de pijn verdwenen is.

 

Duur van de behandeling
Bij chronische of ernstige pijn kan het 10 minuten duren voordat de pijn afneemt. De naalden blijven 30 tot 45 minuten zitten terwijl de patiënt rustig zit of ligt. Na de behandeling blijft de pijn helemaal weg of komt na een aantal dagen weer langzaam terug. Voordat de pijn geheel terug keert vindt de volgende behandeling plaats. De tijdsduur tussen de behandelingen in wordt steeds langer totdat de pijn weg blijft.

 

Hoe werkt de Balance Method?
Het inbrengen van de naalden volgens de Balance Method resulteert in het snelle aanpassing van het lichaam naar een staat van evenwicht, balans of equilibrium. Om deze staat te kunnen behouden zijn  opeenvolgende behandelingen van 2 tot 3 keer per week nodig. Het totaal aantal behandelingen hangt af van de ernst van de klacht en de reactie op de behandeling.

In de meeste gevallen zijn (chronische of ernstige) klachten voldoende verlicht tussen de 10 tot 12 behandelingen in 4 – 5 weken tijd. Acute, lichte pijnklachten zijn met een aantal behandelingen verholpen. Bij een klein aantal mensen nemen de klachten tussen 24-48 uur toe om daarna te verbeteren. Sommigen merken pas 24-48 uur na de behandeling verbetering.

 

VOORBEELDEN UIT DE PRAKTIJK
Schouderpijn
Een vrouw van 23 jaar heeft sinds 6 maanden pijn in haar schouder en nek. Ze kan haar arm niet boven schouderhoogte krijgen. Onderzoeken hebben geen afwijkingen kunnen vinden.
Ze beweegt haar arm en hoofd in diverse richtingen waaruit de locatie van de pijn duidelijk wordt. Met haar vinger wijst ze de pijn aan wat mijn diagnose bevestigd.
De meridianen van de schouder staan in relatie met de meridianen rondom haar enkel. Ik prik de punten aan die bij druk gevoelig zijn. Na 6 naalden vraag ik haar om haar arm te bewegen. Tot haar verbazing kan ze haar arm volledig richting plafond strekken. “Waar heb je nog pijn?” vraag ik. Ze wijst een plek aan naast haar schouderblad. Na 2 naalden is ook deze pijn weg en heeft ze nergens meer last van. Ook de pijn in haar nek is verdwenen.
De tweede behandeling vindt twee dagen later plaats. Ze heeft bijna geen klachten meer. Ik ga opnieuw met haar alle pijnlocaties langs. Na twee behandelingen is de pijn weg gebleven.

 

Pijn kaken na tandartsbezoek
Een man van 43 heeft na de tandartsbezoek pijn in zijn kaken overgehouden. De pijn zit in de onderkaak. Hij heeft regelmatig pijnklachten aan zijn gebit en daardoor ook hoofdpijnklachten. Hij reageert sterk op bepaalde drukpunten in zijn arm die in relatie staan met de meridianen die door zijn kaak lopen. Nadat alle naalden gezet zijn vraag ik hem zijn kaken te bewegen. De pijn is onmiddellijk verdwenen. Na 30 minuten en regelmatige kauwbewegingen tijdens de behandeling worden de naalden verwijderd.
Na 3 behandelingen blijven de klachten weg en ook zijn hoofdpijn komt niet terug.

 

Oorpijn
Een vrouw van 49 heeft langdurige oorklachten. Na een aantal antibioticakuren blijft pijn aanwezig en voelt ze druk in haar oor waardoor ze slechter hoort dan gewoonlijk. Ook heeft ze jarenlang last van een knisperend geluid in haar oor als ze kauwt en hoort ze slecht aan dit oor.
De meridianen onder haar knie corresponderen met de locatie van het oor. Diverse punten zijn erg gevoelig bij druk en worden aangeprikt. Ik vraag haar tijdens de behandeling om over haar oor te wrijven en kauwbewegingen te maken om zo beweging in gang te krijgen. Na 10 minuten zijn de pijnklachten verdwenen, knispert het niet meer in haar oor en is haar gehoor verbetert.
Na 5 behandelingen zijn de klachten weg gebleven.

 

Pijn in bil en rug
Vrouw van 63 kan moeilijk zitten door pijn in haar bil en onderkant rug. De klacht duurt 8 maanden en tot nu toe heeft geen enkele reguliere behandelingen resultaten opgeleverd. De westers medische diagnose is artrose in de rug.
Ze heeft aan beide zijden pijn op het midden van de bil. Haar pijn is op niveau 8, vooral als ze zit en ligt waardoor ze slecht slaapt. Beweging vermindert de klacht.
Ik voel de drukpunten rondom haar schouderblad en bij iedere “oei” prik ik het punt aan. Ik vraag haar te bewegen om te voelen waar de pijn in haar bil zit. Ze voelt nog een klein plekje. Met 1 naald is ook die pijn weg.
Vervolgens prik ik 4 punten aan in haar hand voor haar rugklachten. Ze wandelt door de praktijk , maakt draaibewegingen met haar romp en bukt maar de pijn in haar rug en billen is onmiddellijk verdwenen.
Na 10 behandelingen is de pijn niet meer terug gekomen.

 

Pijnbestrijding met de Balance Method voor direct resultaat. Wilt u weten of uw pijnklacht ook te behandelen is? Neem dan contact op of maak een afspraak.