Hoe werkt acupunctuur?

Afbeelding Ying & Yang

HOE WERKT ACUPUNCTUUR?

Dagelijks behandel ik mensen met voornamelijk pijnklachten. Naald voor naald wordt beoordeeld of de pijn vermindert en de mobiliteit verbetert. Dat levert zeer verbaasde reacties op zoals bij de behandeling van een frozen shoulder. Na 10 minuten kan de schouder weer vrij bewegen en is de pijn nagenoeg verdwenen. Dan volgt altijd de vraag: “Hoe werkt Acupunctuur dan eigenlijk?”

Eerlijk gezegd, daar zijn de onderzoekers nog niet helemaal uit. Maar zoals ik altijd zeg: “We hebben lang gedacht dat de aarde plat was, totdat we de kennis hadden om te ontdekken dat zij rond was. Was zij daarvoor plat? Nee, de aarde is altijd rond geweest. We hebben gewoon niet goed gekeken”. Zo is het ook met de werking van acupunctuur dat al duizenden jaren zichzelf heeft bewezen.

Eerst, wat is pijn?

Pijn is een signaal dat er ergens in het lichaam een beschadiging is opgetreden. Deze beschadiging veroorzaakt een stagnatie van vloeistoffen waardoor het weefsel zuurstof en voedingsstoffen te kort komt. De zenuwen op de plek van de beschadiging sturen een signaal naar de hersenen en deze zetten dit om in pijn zodat jij gewaarschuwd bent en je lichaam gaat beschermen. Bijvoorbeeld als je je hand brandt trek je deze onmiddellijk terug. Tevens zetten de hersenen een reactie in gang om de beschadiging te herstellen.

Hoe werkt acupunctuur?

Acupunctuur zorgt voor een betere doorstroming van vloeistoffen en voor verwijding van de bloedvaten waardoor er een optimale doorstroming mogelijk is. Hierdoor verbetert de functie van het beschadigde weefsel. Acupunctuur werkt op het zenuwstelsel door de communicatie tussen hersenen en zenuwuiteinden te verbeteren waardoor de aanmaak van lichaamseigen stoffen wordt gestimuleerd. Zij zorgen voor herstel van het beschadigde weefsel, directe vermindering van de pijn en verbetering van de gemoedstoestand. Acupunctuur is dus niet alleen effectief bij pijnbestrijding maar werkt door in alle functies van het lichaam.

In het Westen wordt de werking van acupunctuur steeds meer onderkend. Onderzoek naar de werking op het lichaam is in volle gang en zo zijn steeds meer aanwijzingen dat de fascia wordt ingezet als communicatiemiddel tussen bepaalde lichaamsdelen. Fascia is een bindweefselstructuur die net als bloedvaten, zenuwen en het lymfesysteem een continu geheel vormt in het menselijk lichaam. Het omringt en verbindt alle organen, spieren, botten en zenuwvezels. Kan dit de wetenschappelijke werking van de meridianen verklaren?

Acupunctuur werkt!

Voor mij en miljoenen mensen in de wereld staat als een huis boven water: acupunctuur werkt.  Als dit niet het geval was dan zou ik geen 30 cliënten in de week behandelen maar staarde ik naar een lege agenda!

Voor wie zeer geïnteresseerd is en nog verder wil lezen verwijs ik naar de volgende link (Engelstalig): https://experiencelife.com/article/making-the-acupuncture-connection/