Van der Fuyckstraat 11

3232 AL Brielle

06 412 98 908

Bereikbaar van 8.00 tot 18.00

Chinese geneeskunde

De werking van de Chinese geneeskunde is nog niet zo goed bekend in onze cultuur. Wat betekent  “herstellen van de balans” en wat is het verschil tussen de westerse en de Chinese geneeskunde? Maar meer belangrijk is hoe acupunctuur jouw klacht kan verhelpen. 
Natuurlijk ben ik enthousiast over de behandelmethoden die de Chinese geneeskunde biedt, maar blijkbaar zijn we dat als mensheid al meer dan 3000 jaar! Want zolang wordt acupunctuur al toegepast en heeft het zijn werking al lang bewezen. 

WESTERSE VS CHINESE GENEESKUNDE

De werking van de Chinese Geneeskunde is anders dan die van de westerse geneeskunde. Ik kan verschillende behandelingen gebruiken voor eenzelfde klacht, maar ik kan ook eenzelfde behandeling inzetten voor verschillende klachten! Hoe zit dat nou? Als je hoofdpijn hebt gebruik je volgens de medische geneeskunst paracetamol ongeacht wat voor hoofdpijn of andere klachten die je nog hebt. Maar de Chinese Geneeskunde werkt anders. 

 

westers medisch chinese geneeskunde
I-tjing boek der verandering

I TJING – BOEK DER VERANDERINGEN

De Chinese Geneeskunde is gebaseerd op de I-Tjing, het boek der veranderingen. Duizenden jaren terug leefde de mens heel dicht bij de natuur. De Taoïsten zagen het universum als een geheel, constant in beweging en onderhevig aan verandering. De dag volgde de nacht, na regen kwam zonneschijn, koude volgde op hitte en na activiteit kwam rust. Maar altijd kwam het weer terug in balans.

Dit concept van constante verandering werd uitgelegd in de theorie van Ying en Yang. later werd dit vertaald in het beroemde boek de I Tjing,  700 BC. Vandaag de dag zijn mijn behandelingen gebaseerd op de theorieën uit dit boek en het werkt nog steeds. Hoe geweldig is dat! 

Alles draait om het bewaren van evenwicht. Het menselijk lichaam is constant op zoek naar de perfecte balans. De medische term hiervoor is homeostasis.
Het lichaam past zich aan zijn omgeving en de omstandigheden aan waarin het zich bevindt en behoudt zo het evenwicht. Disbalans is een verstoring van dat evenwicht en veroorzaakt een gezondheidsklacht. 

HERSTELLEN VAN BALANS – zelfde behandling verschillende klacht

Hoe werkt het herstellen van de balans? Jij komt bij mij in de praktijk en vraagt of acupunctuur kan helpen want je hebt jarenlang last van hoofdpijn, disbalans dus. Ik vraag of je ook last hebt van je maag, en misschien ook van je kaak? De energiebaan van de maag loopt door de kaak en eindigt  in het hoofd.

De behandeling richt zich dus op het herstellen van de balans van die energiebaan, de Maagmeridiaan, waardoor we drie klachten in één keer te pakken hebben.

Dat bedoel ik met “eenzelfde behandeling voor verschillende klachten”. Vanuit de medische benadering worden jouw klachten onder gebracht bij de neuroloog voor je hoofdpijn, de internist voor je maagpijn en de kaakchirurg voor je kaakpijn.

Chinese geneeskunde balans
Chinese geneeskunde balans

HERSTELLEN VAN BALANS – verschillende behandeling zelfde klacht

Nu komt de volgende cliënt binnen ook met hoofdpijn, maar haar klachten zijn anders. Zij heeft altijd hoofdpijn tijdens haar menstruatie, ze dan ook prikkelbaar en haar stoelgang verloopt moeizaam. Dit keer zit het probleem in de disbalans van het orgaan Lever die de energie onvoldoende rond kan laten stromen. Door punten aan te prikken op de Levermeridiaan wordt de disbalans opgeheven. De klacht is net als bij jou hoofdpijn, maar zij krijgt een totaal andere behandeling. Dat bedoel ik met “een verschillende behandelmethode voor eenzelfde klacht.”

 

De Chinese geneeskunde behandelt waar jij last van hebt en kijkt naar de mens als geheel in zijn omgeving. Dat maakt deze behandelmethode zo krachtig en effectief. 

Stoppen met roken

twijfel je nog of wil je meer weten?

Meld je dan nu aan voor een

GRATIS GEZONDHEIDSCHECK