Van der Fuyckstraat 11

3232 AL Brielle

06 412 98 908

Bereikbaar van 8.00 tot 18.00

Bijholteontsteking

Sinusitis, neusbijholteontsteking of voorhoofdholteontsteking

Verkoudheid kennen we allemaal. Maar als je tevens pijn en/of druk voelt in je gezicht, je hebt last van dik, gekleurd slijm en je ruikt minder dan heb je vast een (neus)bijholteontsteking. De slijmvliezen zijn dan ontstoken en produceren overmatig slijm dat de holtes verstopt. Luchtverontreiniging, een allergische reactie, roken of een verkoudheid kan acute bijholteontstekingen veroorzaken.

KLIMAAT EN DIEET

Bijholteontstekingen komen in vaker voor in een koud en nat klimaat zoals Nederland. Het is dan ook een aandoening die vaker in de winter dan in de zomer voorkomt. Toch zijn er veel mensen die last hebben van chronische bijholteontstekingen, ook wel sinusitus genoemd. Naast ons vochtige klimaat bevat ons dieet veel melk- en suikerhoudende producten die de aanmaak van slijm bevorderen. Dat is terug te zien in de vorm van overgewicht (vaste vorm) maar ook in een meer vloeibare vorm dat ontstekingsklachten bevordert. Hierdoor kunnen klachten als reuma, bijholteontstekingen en astma versterkt worden.

sinusitis melkproducten
bijholteontstekingen

SYMPTOMEN CHRONISCHE BIJHOLTEONTSTEKINGEN

Bijholteontstekingen die langer dan 3 maanden duren worden chronische bijholteontstekingen genoemd. Deze kunnen je gezondheid en daarmee je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Bijkomende klachten zijn

  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Druk en/of pijn in het gezicht
  • Verstopte neus
  • Verminderde reuk- en smaak

 

ANTIBIOTICA EN SINUSITIS

Antibiotica doodt de bacteriën, maar vermindert niet de aanmaak van slijm. Vanuit de Chinese geneeskunde gezien bevordert antibiotica het ontstaan van slijm zoals te zien is op de tong dat een dik, geel beslag vertoont bij antibiotica gebruik. Hierdoor blijft de infectie terugkomen. Mijn ervaring is dat met behulp van acupunctuur het over het algemeen mogelijk is om zonder gebruik van antibiotica (of neussprays) acute en chronische sinusitis te verhelpen.

DROGE BIJHOLTEN

Behalve de ontstoken neusbijholten komt ook chronische irritatie van de bijholten door uitdroging van de slijmvliezen voor.  Er is dan geen sprake van overmatig slijm, maar de slijmvliezen zijn wel gezwollen waardoor ademen door de neus bemoeilijkt wordt. Deze klachten kunnen onder andere ontstaan door roken dat de holtes uitdroogt, maar ook door aandoeningen die de slijmvliezen uitdrogen, zoals het syndroom van Sjögren.

verslaving neusspray

VERSLAAFD AAN NEUSSPRAYS

Veel mensen met chronische sinusitis gebruiken te veel en te vaak neussprays waardoor ze niet meer zonder kunnen. Vaak zijn dat neussprays waar werkzame stof xylometazoline of oxymetazoline inzit omdat dit de klachten tijdelijk verlicht. Van deze stoffen is bekend dat ze schadelijk zijn langdurig gebruik (meer dan een week) en verslavend kunnen werken.

Kruidentherapie natuurlijke medicijnen

ACUPUNCTUUR EFFECTIEF BIJ SINUSITUS

In mijn praktijk behandel ik regelmatig cliënten met chronische bijholteontstekingen. Jarenlang hebben ze allerlei behandelingen geprobeerd tot en met neusschotoperaties aan toe. Acupunctuur werkt snel en natuurlijke kruiden verminderen de aanmaak van slijm en lossen het overtollige slijm op. Om bijholteontstekingen te goed te behandelen kijk ik verder dan alleen de klacht. De Chinese geneeskunde gaat uit van de oorzaak en daarom wordt ook leefstijl en dieet meegenomen in de behandeling.

Video afspelen

Acupunctuur werkt effectief bij bijholteontstekingen en wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. 

Stoppen met roken

twijfel je nog of wil je meer weten?

Meld je dan nu aan voor een

GRATIS GEZONDHEIDSCHECK