Van der Fuyckstraat 11

3232 AL Brielle

06 412 98 908

Bereikbaar van 8.00 tot 18.00

Behandeling kniepijn met acupunctuur

Acupunctuur herstelt op natuurlijke wijze bij knieklachten en geeft snel verlichting. 

Als je hier bent, is de kans groot dat je al enige tijd last hebt van kniepijn en op zoek bent naar een alternatieve benadering om verlichting te vinden. Goed nieuws, want op deze pagina vertel ik jou alles wat je moet weten over het gebruik van acupunctuur als een doeltreffende therapie om knieklachten te verlichten.

De werking van Acupunctuur bij knieklachten

Laat ik beginnen met een korte introductie tot acupunctuur. Acupunctuur richt zich op het herstel van een gezondheidsklacht in het lichaam door het stimuleren van specifieke punten op de huid met behulp van dunne naalden. Hoewel het voor sommigen misschien wat angstaanjagend klinkt, is het in werkelijkheid veel minder pijnlijk en een veilige procedure.

De basisgedachte achter acupunctuur bij pijnklachten is dat de circulatie ter plaatse belemmerd wordt. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder knieklachten. Acupunctuur helpt deze blokkade of te heffen en de circulatie weer op gang te brengen en zo het natuurlijke genezingsproces van het lichaam te bevorderen. Acupunctuurnaaldjes worden geplaatst in het bindweefsel, dus niet in spieren, zenuwstelsel of bloedbanen zoals vaak wordt gedacht. Ook wordt er niet lokaal geprikt maar op acupunctuurpunten die in verbinding staan met het pijnlijke gebieden. 

Knieklachten Begrijpen

Voordat we dieper ingaan op de voordelen van acupunctuur bij de behandeling van knieklachten, is het belangrijk om te begrijpen welke soorten knieklachten er zijn en wat de mogelijke oorzaken zijn.

  • Artrose: Dit is een veelvoorkomende aandoening waarbij het kraakbeen in de knieën geleidelijk verslechtert, wat leidt tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit.
  • Gewrichtsontsteking: Ontstekingen in de knie kunnen het gevolg zijn van overbelasting, blessures of reumatische aandoeningen.
  • Geblesseerde kniebanden of pezen: Letsel aan de kniebanden of pezen kan leiden tot pijn en instabiliteit in de knie.
  • Meniscusletsel: De meniscus is een kraakbeenachtige schijfje in de knie en kan scheuren als gevolg van trauma of slijtage.
  • Overbelasting: Het constant belasten van de knieën, bijvoorbeeld door sporten of zwaar werk, kan leiden tot kniepijn en slijtage.

Acupunctuur als Holistische Benadering

Wat acupunctuur zo aantrekkelijk maakt voor de behandeling van knieklachten, is dat het een holistische benadering biedt. In plaats van alleen de symptomen te behandelen, richt acupunctuur zich op het herstel van de knie én wanneer nodig op het hele lichaam. Dit betekent dat het niet alleen de kniepijn verlicht, maar ook helpt bij het verminderen van ontstekingen, het stimuleren van de bloedcirculatie en het versterken van het immuunsysteem.

Pijnbestrijding is een onderdeel van de behandeling. Samenwerking met je  (fysio)therapeut is mogelijk zolang het elkaar ondersteunt. Deze manier van benaderen zorgt ervoor dat het lichaam zich beter zelf kan herstellen en voorkomt dat de klacht weer terug komt. Voorbeelden zijn tips voor een goede slaaphouding, een voedingsadvies bij chronische gewrichtsklachten of koelen bij ontstekingen die zwelling veroorzaken. 

behandeling knieklachten
werking acupuntuur

Hoe Acupunctuur Werkt bij Knieklachten

Nu je een beter begrip hebt van de basisprincipes van acupunctuur en de aard van knieklachten, laten we eens kijken naar hoe acupunctuur daadwerkelijk werkt bij de behandeling van kniepijn.

  • Pijnverlichting: De naalden die bij acupunctuur worden gebruikt, stimuleren de afgifte van endorfines, natuurlijke pijnstillers van het lichaam. Dit helpt om onmiddellijke verlichting van kniepijn te bieden.
  • Ontstekingsremmend: Acupunctuur kan ontstekingen verminderen door de bloedcirculatie te verbeteren en het lichaam te helpen ontstekingsremmende stoffen vrij te geven.
  • Stressvermindering: Kniepijn kan vaak leiden tot stress en spanning in het lichaam. Acupunctuur kan helpen bij het ontspannen van spieren en het verminderen van stressniveaus.
  • Leefstijladvies: Overgewicht, zwaar werk of sporten of alcoholgebruik kunnen bijdragen aan knieklachten. Een passend advies op maat is kan onderdeel zijn van het behandelplan voor een optimaal herstel. 

Uiteraard kan acupunctuur niet herstellen wat teveel beschadigd is, maar kan wel ondersteunen bij pijnverlichting en het herstel van het weefstel rondom het beschadigde deel van de knie. Dus bij artrose kan acupunctuur niet de artrose weg halen, maar wel de zwelling en ontstekingsreacties rondom het gewricht. 

Wat kun je verwachten tijdens een Acupunctuurbehandeling?

Een acupunctuursessie begint meestal met een grondig onderzoek. Tijdens dit consult zal ik vragen stellen over welke onderzoeken er zijn uitgevoerd en de uitkomst ervan, hoe de klacht is begonnen, wat helpt om de pijn te verlichten en wat het verergert, je medische geschiedenis, symptomen en levensstijl om een behandelplan op maat te maken.

Vervolgens zal de behandeling zelf beginnen. Dunne naalden worden op specifieke acupunctuurpunten in je lichaam geplaatst. Deze naalden blijven meestal ongeveer 30 minuten zitten. Tijdens deze periode kun je een gevoel van ontspanning ervaren.

Veel mensen vinden acupunctuur verrassend ontspannend en comfortabel. De naalden zijn zo dun dat de meeste patiënten slechts een lichte tinteling of een gevoel van warmte ervaren. Binnen 3-4 behandelingen wil ik blijvende verbeteringen zien. Zo niet, dan ga ik met je op zoek naar een mogelijke andere oplossing voor je knieklachten. 

Succesverhalen van Patiënten

Sara, 52 jaar
Sara, 52 jaarKniepijn door artrose
Lees verder
Ik heb al jaren artrose in haar knieën en heb van alles geprobeerd, van pijnstillers tot fysiotherapie. Met kou werd de pijn nog erger. Ik besloot acupunctuur te proberen als een laatste redmiddel. Na een aantal behandelingen merkte ik een aanzienlijke verbetering op. Mijn kniepijn nam af en ik kon weer een stuk wandelen zonder pijn. Eerlijk is eerlijk, ik had ook overgewicht. Wilma heeft mij een passend voedingsadvies gegeven en ooracupunctuur waardoor ik 12 kg afgevallen.
Mohammed, 37 jaar
Mohammed, 37 jaarSportblessure
Lees verder
Ik heb een sportblessure opgelopen door te intensief trainen. Op aanraden van mijn sport instructeur ben ik acupunctuur gaan doen. Ik had er niet veel vertrouwen in maar kon al maanden niet intensief sporten. Al met de 1e behandeling was de pijn veel minder en binnen 3 weken kon ik mijn training zonder pijn weer opbouwen.
Gerrit, 80 jaar
Gerrit, 80 jaarkniepijn door overbelasting
Lees verder
Ik houd van tuinieren en tennissen maar door mijn kniepijn ging dat niet meer zo goed. Ik kwam Wilma toevallig tegen tijdens één van mijn tuinklusjes en ze bood mij spontaan aan om mij te behandelen. Gewoon in de tuin tijdens een biertje! Als je tegen mij had gezegd dat een paar naaldjes mij van mijn kniepijn af zou helpen had ik hard gelachen. Maar de pijn was meteen weg en bleef weg! Heb gelijk een paar tennismaatjes doorgestuurd.
Previous
Next

Ja, ik wil ook snel van mijn knieklachten af

Stoppen met roken

twijfel je nog of wil je meer weten?

Meld je dan nu aan voor een

GRATIS GEZONDHEIDSCHECK