Van der Fuyckstraat 11

3232 AL Brielle

06 412 98 908

Bereikbaar van 8.00 tot 18.00

Het blijkt dat 80% van de Coronapatiënten die met ernstige longproblemen op de IC liggen overgewicht hebben. Kan de Chinese geneeskunde dit verklaren?  

Vijf Elementenleer

Toen ik dit las moest ik aan één van mijn eerste lessen Chinese Geneeskunde denken die de relatie tussen de organen uitlegt. Toen begreep ik het nog niet zo goed, maar na jaren ervaring ga je de verbanden zien. Het mooie van de Chinese Geneeskunde is dat iedereen het snapt als je het goed uitlegt omdat het systeem ongelooflijk logisch in elkaar steekt. Er valt geen speld tussen te krijgen zeg ik altijd.Ga met mij mee in een lesje in de Vijf Elementenleer

vijf elementen
milt moeder longen

Milt is de moeder van de Longen

Volgens de Chinese geneeskunde is de Milt de moeder van de Longen. Zij is verantwoordelijk voor het transformeren en transporteren van vloeistoffen in je lichaam. Je lichaam bestaat grotendeels uit vloeistoffen zoals je weet: water en bloed. Tevens is de Milt de bron voor de aanmaak van Bloed en het opwekken van energie vanuit het voedsel dat je via je spijsvertering tot je neemt De Milt in de betekenis van de Chinese geneeskunde is dus anders dan de Westers medische benadering!

Longen nemen zuurstof op

Je longen nemen zuurstof, oftewel energie op in het bloed dat rondgepompt wordt in je lichaam en uiteindelijk als zuurstofarm bloed weer terugkomt bij je longen. De kracht van de Longen is afhankelijk van de onophoudelijke stroom energie verkregen uit water en voedsel. Daarmee zijn de Longen grotendeels afhankelijk van het functioneren van de Milt die het bloed aanmaakt vanuit het voedsel dat we opnemen. Als we ondervoed zijn kunnen we minder bloed aanmaken dus ook minder zuurstof opnemen. Logisch toch?

longen zuurstof

Longen belangrijk voor jouw immuunsysteem

De Longen zijn een belangrijk deel van je immuunsysteem. Virussen en bacteriën zijn de grootste bedreigingen voor dit systeem en kunnen gemakkelijk via de neus en mond naar de Longen. In dit geval gaat het om het Coronavirus. In de Chinese Geneeskunde zijn de Longen voor het grootste gedeelte verantwoordelijk voor het op peil houden van jouw weerstand. Zij zorgen onder andere voor het openen en sluiten van de poriën in je huid, het zweten. 

milt bloed

Relatie Milt en Longen

De Milt is afhankelijk van het vermogen van de Longen die energie opwekt door zuurstofopname en dit verspreidt door het lichaam. De zuurstof die de longen opneemt wordt opgenomen in het Bloed waardoor je Milt goed kan functioneren. De Milt is zoals gezegd verantwoordelijk voor de transformatie van vloeistoffen oftewel de opname van de zuurstof in het Bloed en voor de verspreiding van het Bloed door het lichaam.

Coronavirus en overgewicht

Wat is nu de relatie tussen de gevolgen van het Coronavirus en overgewicht? Teveel voedsel tot je nemen belast de Milt wat leidt tot een teveel aan vloeistoffen in het lichaam: overgewicht. Mensen met overgewicht zweten meestal sneller waardoor hun immuunsysteem (Longenergie) kwetsbaar kan worden. En dan komen we tot de kern: de relatie tussen het Coronavirus en overgewicht. De Milt, de moeder van de Longen is overbelast en kan niet goed voor haar kind zorgen.

Volgens mij is dit de uitleg vanuit de Chinese Geneeskunde waarom mensen met overgewicht ernstige problemen met hun longen kunnen krijgen door het Coronavirus. 

corona overgewicht
Stoppen met roken

twijfel je nog of wil je meer weten?

Meld je dan nu aan voor een

GRATIS GEZONDHEIDSCHECK