BLOG

PIJNSTILLERS OF ACUPUNCTUUR?

medicijnen

STUDIE LAAT ZIEN DAT ALTERNATIEVE BEHANDELINGEN BIJ PIJNBESTRIJDING MEER EFFECT HEBBEN DAN PIJNSTILLERS.

Onlangs had ik een discussie lopen met een arts op Facebook over de werking van acupunctuur. Zonder toelichting stond er ineens 'kwakzalverij" als reactie op een van mijn posts. Meestal negeer ik de opmerkingen van de Vereniging tegen de Kwakzalverij omdat een inhoudelijke discussie met deze mensen vaak niet mogelijk is. Als je al serieus reageert dan krijg je reacties terug als "proest" met smiley of "onzin" zonder dat er echt op de inhoud wordt ingegaan. Deze keer liet ik het niet van mijn kant gaan en ben de discussie aangegaan.

Als je iets roept moet je dit ook kunnen aantonen dus heb ik wat "bewijsmateriaal" opgezocht over de effectieve werking van acupunctuur en deze als reactie geplaatst op mijn Facebook. Vervolgens kwam ik het volgende onderzoek tegen dat aantoont dat alternatieve geneeswijzen, o.a. acupunctuur, beter werkt tegen chronische pijn dan opiaten.

Gebruik opiaten zorgelijk
De zorgen over het gebruik van opiaten (zware pijnstillers) en de bijwerkingen ervan nemen steeds meer toe. In 2017 overleden 49.000 mensen ten gevolge van het gebruik van opiaten en het aantal mensen dat verslaafd raakt neemt nog altijd toe. Onderzoek laat zien dat alternatieve therapieën waaronder acupunctuur betere resultaten geven bij de bestrijding van chronische pijn.

Minder bijwerkingen meer resultaat
Voor deze studie gebruikten de onderzoekers 142.000 veteranen die gediend hebben in Irak en Afghanistan. De ene groep kreeg traditionele pijnstillers toegediend en de andere groep alternatieve therapieën. De onderzoekers constateerden dat de toepassing van alternatieve therapieën bij chronische pijnbestrijding effectief is. Tevens verminderden de bijbehorende psychische klachten waaronder alcohol- en drugsgebruik en depressie. Ook werden er nauwelijks bijwerkingen gemeld.

Onderzoekers verbaasd
Met het onderzoek wilde men aantonen dat alternatieve therapieën niet werken bij pijnbestrijding. Tot verbazing van de onderzoekers werd het tegendeel bewezen: alternatieve therapieën zijn effectief bij het bestrijden van chronische pijn.

Wilt u naar aanleiding van dit artikel een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

 

BRON

 

 

Reacties op deze pagina zijn gesloten.