BLOG

HOOIKOORTS OF VERKOUDEN?

De eerste meldingen van  “hooikoortsklachten” komen al rond de kerstdagen binnen. De klimaatsverandering zet door waardoor de gemiddelde temperatuur in de winter hoger ligt dan 50 jaar geleden. Door de zachte temperaturen ontluiken de hazelaar en de els al in december in plaats van half februari. Dus  geen sneeuw maar pollen in de lucht die jeukende ogen, een loopneus en niesbuien veroorzaken.

Heb ik hooikoorts of ben ik verkouden?
In deze periode zijn er tegelijkertijd veel mensen met griep- en verkoudheidsklachten. Wat zijn de verschillen tussen een verkoudheid en een luchtwegallergie? Een verkoudheid begint meestal met keelpijn en komt binnen een paar uur opzetten. Een virus of bacterie veroorzaakt de klachten. Het slijm is meestal dik en geel of groen gekleurd. De neus verstopt en hoestbuien kunnen optreden. Na 7 tot 10 dagen zijn de klachten verdwenen

Hooikoortsklachten kunnen zich binnen een paar minuten openbaren nadat men in aanraking is geweest met pollen, huisdieren, huismijt of andere allergenen. De ogen gaan jeuken en tranen, het slijmvlies in de neus zwelt op en waterig slijm loopt uit de neus. Ook kan een kriebelend gevoel in de keel en neus of een metaalsmaak in de mond optreden. De klachten houden weken tot maanden aan. Bij chronische klachten kan de huid extra droog aanvoelen. Zowel hooikoorts als verkoudsheid kunnen een grieperig gevoel en een lichte verhoging geven.

Wat is hooikoorts? 
De term “hooikoorts” is eigenlijk misplaatst. In hooi zit veel stof en pollen waardoor acute luchtwegklachten kunnen ontstaan. Maar een luchtwegallergie kan ook veroorzaakt worden door huidschilfers van dieren, pollen, huismijt, chemische stoffen of zelfs voedsel. Allergie is een overgevoelige reactie op het lichaam op bepaalde stoffen (allergenen). De klachten zijn dan niet seizoensgebonden maar houden het hele jaar aan.

De Chinese Geneeswijze kent goede behandelingen voor de aanpak van luchtweg allergieën. Herkent u bovengenoemde klachten? Maak dan een afspraak, u voelt zich snel weer beter.

Reacties op deze pagina zijn gesloten.