BLOG

VAN NOMADEN NAAR MILIEUSTRAAT

“Artsen weten te weinig over voeding”

Een opmerkelijk artikel in het AD: “Artsen weten te weinig over voeding” Deze uitkomst is opmerkelijk te noemen omdat artsen de eed van Hippocrates moeten afleggen. Hierin staat onder andere dat je als arts de gezondheid van je patiënten moet bevorderen. Hippocrates (400 BC) beschouwde voeding en lifestyle als de belangrijkste instrumenten van de arts. Gelukkig is er een nieuwe artsenopleiding Leefstijlgeneeskunde waarin voeding, beweging en stress een plek krijgen in de gezondheidszorg.

OOK GOEDE VOORNEMENS?
Nu de feestdagen voor de deur staan is Gezonde Voeding natuurlijk niet het meest favoriete onderwerp. Maar, januari komt eraan en zeker de helft van jullie heeft voornemens om iets aan zijn gewicht te doen of om gezonder te gaan leven. Voeding is een belangrijk onderdeel van de Chinese geneeswijze, maar hoe werkt dat dan?

WAT ETEN MET JE DOET
Probeer een paar eetlepels sambal te eten en je voelt wat het met je doet. “Vuur” overal en wat doet vuur? Hitte stijgt en dat kan bijvoorbeeld hoofdpijn veroorzaken. Dit is een mooi voorbeeld wat voeding met je kan doen. Vrouwen met opvliegers zullen de wijn wel laten staan, iemand met wintertenen houdt niet van rauwkost, als je verkouden bent zet melk aan tot slijm. Vaak passen we ons dieet ongemerkt aan de omstandigheden. De Voedingsleer uit de Chinese Geneeswijzen speelt hier op in door het voedingspatroon aan te passen.

VAN NOMADEN NAAR MILIEUSTRAAT
In de loop van de eeuwen is onze leefstijl drastisch veranderd. Als nomaden verzamelden we lopend ons eten. Door landbouw gingen we ons vestigen in kleine gemeenschappen. Deze groeiden uit tot steden en voedsel werd aangevoerd. Vervolgens kwam de Voedingsmiddelenindustrie die ons voedsel in stukjes hakte en met toevoegingen bewerkte tot prachtige, glimmende verpakkingen met iets erin.  Ons lichaam herkent een appel met vitamines en mineralen in de juiste verhoudingen en kan dat opnemen. Een knakworst vereist een verwerkingsproces vergelijkbaar met de Milieustraat omdat het lichaam veel toevoegingen niet herkent en de voedingsstoffen niet in de juiste verhoudingen zijn.

HOE NU VERDER?
Paleodieet, Oerdieet, Koolhydraatarm……. We gaan terug van bewerkte en onherkenbare producten naar vers voedsel. En, gezond eten is niet duurder dan ongezond eten. Kies voor ongesneden en verse producten zonder etiket met ingrediënten, liefst in de aanbieding. Laat vaker vlees staan en vervang dit door goedkope peulvruchten. Thee met verse plakjes gember en munt van de Turkse supermarkt is goedkoop, gezond en lekker. Kleine restjes vlees hergebruiken in een bonenschotel is goedkoop en heerlijk.

HIERMEE VERBETERT JOUW GEZONDHEID EN HET IS BETER VOOR HET MILIEU

VOEDINGSADVIES OP MAAT
Volgens de Chinese Geneeswijze draagt voeding bij aan het voorkomen en het herstel van ziekten. Daarbij krijgt iedereen een voedingsadvies passend bij zijn behoeften en omstandigheden. Hierbij maken we gebruik van simpele richtlijnen die dagelijks toepasbaar zijn. Voor veel mensen is Gezond Afvallen in deze tijd een belangrijke stap. Dat betekent verandering van leefstijl. Wil jij Gezond Afvallen maar je weet niet hoe?

Download dan hier het gratis E-Book Afvallen.

Wil je een voedingsadvies voor jouw gezondheidsklachten? Maak dan een AFSPRAAK.

Reacties op deze pagina zijn gesloten.