Thema’s

Longproblemen

Het eerste wat we doen als we geboren worden is ademhalen. Met diepe teugen zuigen we onze longen vol waarmee we voorzien in onze eerste levensbehoefte namelijk zuurstof.

Zolang onze ademhaling ontspannen is zijn we er ons niet bewust, net als het kloppen van ons hart of het verteren van ons voedsel. Pas wanneer er een probleem ontstaat met de luchtwegen ervaren we hoe belangrijk een gezonde ademhaling is. Iedereen heeft zich wel eens verslikt en kent het gevoel van acute benauwdheid. Al na een paar seconden slaat de angst toe en vervolgens de opluchting als het obstakel uit de luchtpijp is. We kunnen weer vrij ademen.

Luchtwegaandoeningen
Voor heel veel mensen is een natuurlijke ademhaling geen vanzelfsprekendheid. Zij lijden bijvoorbeeld aan astma, COPD, of chronische bronchitis. Een deel van de luchtwegen of de longen is ontstoken en belemmerd een gedeelte van de luchtstroom. De oorzaken kunnen zijn een allergie voor bijvoorbeeld huisdieren, bomen en planten of stof. Of door aantasting van het luchtwegenstelsel door schadelijke stoffen zoals tabaksrook. Een verstoorde ademhaling kan kortademigheid, hyperventilatie of ademstilstand (apnoe) veroorzaken.

Hoe kan acupunctuur helpen?
Een goed functionerend luchtwegenstelsel is belangrijk voor ons immuunsysteem omdat dit stelsel het minst beschermd is voor invloeden van buitenaf. We ademen constant lucht van buitenaf naar binnen en daarmee ook ziekteverwekkers. Acupunctuur zorgt ervoor dat de longenergie verbetert waardoor onze weerstand tegen ziekten vergroot, het vermindert de slijmproductie en zorgt voor een ontspannen ademhaling. Het ritme van de ademhaling wordt verbetert waardoor deze dieper en rustiger wordt. Uw klachten nemen af of verdwijnen waarmee de kwaliteit van leven toeneemt.

Behandeling van kinderen
Veel kinderen lijden aan aandoeningen van de luchtwegen. Voor de jongsten wordt Japanse acupunctuur ingezet waarmee met metalen instrumenten de huid op bepaalde punten wordt gestimuleerd zonder gebruik van naalden. Deze behandelingen duren kort maar zijn zeer effectief. De ouders krijgen eenvoudige technieken aangeleerd om het kind tussen de behandelingen door te ondersteunen.

Wilt u ook weer vrij kunnen ademen? Neem contact op voor een consult of een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

 

 

 

Reacties op deze pagina zijn gesloten.