Thema’s

Menstruatieklachten? Niet nodig!

Menstruatiepijn is één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij vrouwen. De pijnklachten kunnen ontstaan voor de menstruatie, maar ook tijdens of na deze periode. De pijn wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder, een proces dat ervoor zorgt dat in de baarmoeder opgebouwd slijmvlies met wat bloed wordt afgestoten. In een klein aantal gevallen is er sprake van een aandoening aan de voortplantingsorganen. De medische term is dysmenorrhea.

In veel gevallen is er geen oorzaak aan te wijzen voor de pijnklachten en worden onnodig pijnstillers of de anticonceptiepil ingezet als symptoombestrijder. Veel vrouwen krijgen dan ook te horen van hun behandelend arts en hun omgeving dat “dit er nu eenmaal bij hoort en het vanzelf weer over gaat”. Niets is minder waar en het is dan ook niet nodig om maandelijks ernstige ongemakken te ondervinden van de menstruatie. Daarnaast ervaren deze vrouwen meer menopauzale klachten dan vrouwen die geen hinder hadden tijdens hun menstruatie.

Hoe ziet een gezonde menstruatie er uit?
Vrouwen zijn gewend aan maandelijkse ongemakken en worden nauwelijks voorgelicht waardoor ze vaak niet weten hoe een gezonde cyclus eruit hoort te zien.

  • Geen pijnklachten in de buik, rug of benen.
  • Geen hoofdpijn of migraine.
  • Een duidelijk moment waarop de menstruatie start en stopt. Met andere woorden geen tussentijdse bloedingen of druppelen de dagen voor of na de menstruatie.
  • Helder bloedverlies.
  • Geen stolsels in het bloed.
  • Geen overmatige stemmingswisselingen.
  • Geen overmatig bloedverlies.
  • Geen gespannen borsten.
  • Geen darmklachten.

Uit onderzoek blijkt dat 50% van de vrouwen maandelijks pijnklachten heeft rondom de menstruatie. Voor 15% van deze vrouwen worden de klachten als “ernstig” ervaren en worden zij belemmerd in hun dagelijks leven. Onder vrouwen jonger dan de 18 jaar geeft 90% aan maandelijks pijnklachten te hebben rondom de menstruatie. Hier zijn de andere klachten niet in mee genomen.

Wat kan de Chinese Geneeswijze doen aan deze klachten?
Vrouwengeneeskunde is binnen de Chinese geneeswijzen al duizenden jaren bekend en ver ontwikkeld. De aanpak van menstruatiepijn richt zich dan ook op de oorzaak van de klacht waarmee klachten de menopauze tevens voorkomen kunnen worden. Tijdens het behandeltraject wordt uw hormoonhuishouding weer in balans gebracht. Iedere patiënt krijgt een behandeling gericht op haar specifieke klachten. Sommige vrouwen hebben pijn voor de menstruatie, maar nauwelijks bloedingen. Anderen hebben heftige bloedingen gepaard met darmklachten. De WHO heeft bevestigd dat menstruatiepijn effectief te bestrijden is met acupunctuur.

Maak een afspraak
Wilt u ook onbezorgd genieten alle dagen van de maand? Miljoenen vrouwen in de afgelopen duizenden jaren gingen u al voor. Maak een afspraak en ontdek wat acupunctuur ook voor u kan betekenen.

Reacties op deze pagina zijn gesloten.