Thema’s

Burn-out: uitgeput en opgebrand

De klachten gerelateerd aan een burn-out werden in het verleden niet altijd serieus genomen, maar tegenwoordig is er gelukkig meer over bekend. Burn-out is altijd werk gerelateerd, maar de oorzaken liggen niet alleen in het werk. Er zijn een aantal risicofactoren die een burn-out in de hand werken.

Hoe ontstaat een burn-out?
Een onduidelijke werksituatie veroorzaakt stress. Wat wordt er van mij verwacht? Heb ik over drie maanden nog een baan? Maar ook onzekerheid over het eigen functioneren veroorzaakt stress. Kan ik deze baan wel aan? Doe ik mijn werk wel goed genoeg?
Wanneer je gesteund wordt door je baas in je functioneren, controle hebt over je werktempo, tijdsindeling en werkdruk dan is het risico op burn-out veel kleiner. In een aantal beroepen is het risico op burn-out groter, bijvoorbeeld onder leraren waar één op de vijf burn-outklachten ervaart.

Stress veroorzaakt een verhoogd niveau cortisol, aangemaakt door de bijnieren. Als het niveau langdurig te hoog blijft dan veroorzaakt dat lichamelijke klachten, waaronder hoge bloeddruk, ontregeling van de stofwisseling, verzwakking van het immuunsysteem en slecht slapen. Een hoog cortisolgehalte zorgt ervoor dat je niet in je diepste slaap terecht komt en dat heeft het lichaam juist nodig om te herstellen.

Symptomen
Hoe weet je of je een burn-out hebt of misschien alleen wat oververmoeid bent? Aan de hand van een aantal vragen kun je een indruk krijgen of je last heeft van een burn-out. Kies een van de antwoorden bij onderstaande stellingen: nooit, enkele keren per jaar, maandelijks, enkele keren per maand, elke week, enkele keren per week, elke dag.

– Aan het einde van een werkdag voel ik me leeg.
– Ik voel me moe als ik ’s morgens opsta en geconfronteerd word met mijn werk.
– Het vergt heel veel van mij om de hele dag met mensen te werken.
– Ik voel me compleet uitgeput door mijn werk.

Beantwoord je deze vragen gemiddeld genomen met ‘enkele keren per maand’ of meer dan kom je in aanmerking voor het label burn-outklachten volgens een landelijk onderzoek (TNO, ministerie van SZ&W en het CBS 2015). Andere symptomen zijn moeheid, slecht slapen, prikkelbaarheid, piekeren, emotionele labiliteit, gejaagd gevoel en concentratieproblemen

Behandeling
Van acupunctuur is bekend dat het effectief werkt bij vermoeidheid, prikkelbaarheid, slechte concentratie, slapeloosheid, spanningsklachten, versterken van het immuunsysteem, hoge bloeddruk, slapeloosheid en stofwisseling. Kortom, bij nagenoeg alle symptomen van burn-out werkt acupunctuur positief en draagt bij aan het herstelproces.
Verder is het belangrijk om kritisch naar de werksituatie te kijken. Is je werk te belastend? Zijn je ambities te hoog? Kun je geen nee zeggen?

Wie te lang blijft lopen met burn-outverschijnselen kan op den duur met een volledige burn-out eindigen waarbij het herstel wel vijf jaar kan duren. En je situatie kan nog verslechteren: burn-outpatiënten hebben een verhoogd risico op depressie.
Acupunctuur werkt effectief bij burn-outklachten.

Reacties op deze pagina zijn gesloten.