Thema’s

Stoppen met roken

 

Bijna iedere roker wil van zijn rookverslaving af. Acupunctuur is één van de meest effectieve methoden om te stoppen met roken.

Vaak wordt gezegd dat stoppen met roken een kwestie van wilskracht is. Dat is slechts voor een klein gedeelte waar. Nicotine is een stof die zeer verslavend werkt, vergelijkbaar met heroine en cocaine.
Lichamelijke verslaving houdt in dat er ontwenningsverschijnselen optreden wanneer met het gebruik van nicotine wordt gestopt.
Geestelijke verslaving betekent dat stoppen gepaard gaat met sterke verlangens naar het roken. Dit gevoel is vaak gekoppeld aan specifieke situaties, die herinneren aan de gewoonte om te roken.

Hoe ontstaat rookverslaving?
In de hersenen zijn receptoren aanwezig, die een gevoeligheid kennen voor de stof nicotine. Elke keer als de receptoren nicotine hebben ontvangen zal er weer een signaal uitgezonden worden om opnieuw nicotine te ontvangen. Indien je wilt stoppen met roken, zorgen deze receptoren ervoor dat je steeds de drang hebt om een sigaret op te stokken. Pas als je een tijdje gestopt bent met roken, zullen de receptoren stoppen met het uitzenden van signalen. Opnieuw gaan roken heeft dan onmiddellijk tot gevolg dat de receptoren weer om meer nicotine zullen gaan vragen.

Klachten
Ontwenningsverschijnselen treden op als de nicotinebehoefte niet meer wordt aangevuld. Veelvoorkomend zijn:
• Slapeloosheid
• Sterke drang tot roken
• Geïrriteerdheid en kwaadheid
• Rusteloosheid
• Moeite met concentreren
• Angst
• Sombere of depressieve stemming
• Maag-/darmstoornissen (vaak obstipatie)
• Verhoogde eetlust
Acupunctuur neemt de ontwenningsverschijnselen weg, waardoor volhouden gemakkelijker wordt. Al na een paar dagen is het herstel van de longen merkbaar. U wordt energieker en de kortademigheid neemt af.

Behandeling
Belangrijk is de overtuiging dat men echt wil stoppen met roken. De behandeling bestaat uit minimaal 6 behandelingen met (oor)acupunctuur gedurende twee weken. Daarbij wordt in de meeste gevallen ook gebruik gemaakt van electro-acupunctuur. Voorafgaand aan de eerste behandeling mag u 6 uur van tevoren niet roken. Daarom wordt de eerste behandeling het liefst vroeg in de ochtend gepland.
Tijdens ieder consult wordt u door middel van gesprekken begeleid in het stoppen met roken. De ervaring leert dat in de meeste gevallen de behoefte aan sigaretten onmiddellijk stopt na de eerste behandeling.

Reacties op deze pagina zijn gesloten.