Thema’s

Pijnbestrijding

Wat is pijn? 
Pijn is een waarschuwend signaal van het lichaam dat zegt dat er iets mis is. Pijn kost energie en geeft vermoeidheid en/of verkramping. Wat voor de een extreem pijnlijk is, kan voor de ander alleen een hinderlijk gevoel zijn. Pijn heeft een emotionele component. De pijnbeleving en het daarmee verbonden gedrag zijn sterk persoonsgebonden. Het is onmogelijk objectief vast te stellen wat pijn of pijnlijk is.

Zijn er verschillende soorten pijn?
Er zijn twee soorten pijn, acute en chronische pijn. Acute pijn heeft een waarschuwende functie en ontstaat plotseling. Er is een duidelijk verband tussen de schadelijke prikkel, bijvoorbeeld ontsteking, en de pijn. De pijn duurt niet langer dan een half jaar en is meestal goed en snel te behandelen.
Chronische pijn bestaat langer dan een half jaar en heeft zijn waarschuwende functie verlopen. Het is niet altijd duidelijk waar de pijn vandaan komt. Er zijn vaak meer behandelingen nodig om de pijn te behandelen.

Vaak voorkomende pijnklachten zijn gewrichtspijnen, kiespijn, lage rugpijn, hoofdpijn, spierpijn en pijn in de nek en schouders.

Waarom Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) bij pijn?
TCG kijkt naar de mens in zijn geheel, niet alleen naar het symptoom (zoals pijn). Een TCG- therapeut heeft aandacht voor de lichamelijke, emotionele en mentale aspecten van uw klacht. Met behandelingen uit de TCG komt de energiehuishouding in uw lichaam weer in evenwicht. Hierdoor worden de weerstand en het zelf herstellend vermogen versterkt. Uw klachten verminderen of verdwijnen, u wordt meer ontspannen en u gaat zich fitter en energieker voelen.

Hoe kijkt TCG aan tegen pijn?
In de TCG wordt pijn gezien als een teken dat de energiecirculatie in het lichaam verstoord is. Hierdoor bereiken essentiële voedingsstoffen hun plaats van bestemming niet en worden afvalstoffen niet goed afgevoerd. Het gevolg hiervan is dat beschadigingen optreden in of aan het weefsel waardoor (meer) pijn ontstaat. Omdat in de mens alle processen met elkaar verbonden zijn, kan een energieverstoring op de ene plek klachten veroorzaken op een andere plek. Dit betekent dus ook dat een verstoring van de energie op het emotionele vlak kan leiden tot een verstoring in de energie op het fysieke vlak en uiteindelijk lichamelijke klachten kan veroorzaken.

Kunnen reguliere geneeskunde en TCG samen?
Over en weer kunnen TCG en reguliere geneeskunde elkaar aanvullen. De TCG richt zich niet op afzonderlijke klachten maar ziet het lichaam als één geheel waarin zich fysieke, emotionele en mentale processen voltrekken die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar dus beïnvloeden. Ook ziet de TCG het lichaam als onderdeel van haar omgeving, het grotere geheel. Het lichaam staat in verbinding met haar omgeving en wordt erdoor beïnvloed. Deze holistische kijk op ziekte en gezondheid kan een waardevolle aanvulling zijn op de reguliere geneeskunde.

In welke situaties kan TCG bij pijn worden ingezet?
TCG kan voorafgaand, tijdens, na of in plaats van reguliere geneeskunde worden ingezet. Voorafgaand aan een operatie bijvoorbeeld, om de pijn ondertussen draaglijker te maken. Of tijdens een regulier behandelingstraject om de pijn te verminderen. Na een operatie of behandeling kan TCG ondersteuning bieden in het hersteltraject. Voorbeelden waarbij TCG kan worden ingezet in plaats van reguliere geneeskunde zijn bijvoorbeeld wanneer een patiënt niet reageert op medicatie of deze niet verdraagt of wanneer hij of zij is uitbehandeld in het reguliere circuit terwijl hij of zij nog klachten of pijn heeft.

Wilt u ook graag weten of uw pijnklachten behandeld kunnen worden? Maak dan een afspraak.

Reacties op deze pagina zijn gesloten.